Φροντίδα φυτών τον Σεπτέμβρη – Oκτώβρη

Φθινόπωρο στον κήπο

Φροντίδα φυτών τον Σεπτέμβρη – Oκτώβρη

 

 Γυρνώντας από τις διακοπές μας βρίσκουμε σίγουρα τα φυτά μας ταλαιπωρημένα από την καλοκαιρινή ζέστη και χρειάζονται την βοήθειά μας για να ξανανιώσουν. Πρώτα απ όλα αφαιρούμε τα ξερά φύλλα, τα ξερά λουλούδια , καταβρέχουμε τις φυλλωσιές τους και κάνουμε ένα καλό πότισμα. Μπορεί να χρειαστεί να κλαδέψουμε φυτά που τα κλαδιά τους ενοχλούν ΄ή έχουν μεγαλώσει αρκετά και να αφαιρέσουμε τις παραφυάδες. Ένας προσεκτικός έλεγχος στα φύλλα είναι απαραίτητος για να προλάβουμε τυχόν προβλήματα από έντομα, μύκητες, ακάρεα κλπ. Τα εξασθενημένα φυτά είναι εύκολος στόχος για τα παθογόνα, γι΄αυτό καλό θα ήταν να συνεχίζουμε τη κατάλληλη φυτοπροστασία όπου χρειάζεται, να επαγρυπνούμε για την κάμπια που μπορεί να εξαφανίσει τον χλοοτάπητα σε μια νύχτα, να κάνουμε την μηνιαία εφαρμογή στους φοίνικες με νηματώδης και να παρατηρούμε τους φοίνικες για ύποπτα συμπτώματα. Την εποχή αυτή, κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και τα σαλιγκάρια τα οποία μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με παγίδες (μπωλ που μπήγουμε στο έδαφος και τα γεμίζουμε με μπύρα).
 Το φθινόπωρο για τα φυτά είναι μια ακόμα περίοδο ανάπτυξης μικρότερης διάρκειας απ΄αυτή της άνοιξης, ικανή όμως να ζωντανέψει ο κήπος και να γεμίσει χρώματα και μυρωδιές. Για να βοηθήσουμε τον κήπο να συνέλθει συμπληρώνουμε χώμα στη ρίζα και στις γλάστρες , αφαιρούμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα), σκαλίζουμε και κάνουμε μια πρώτη ελαφριά φθινοπωρινή λίπανση που μπορούμε να επαναλάβουμε μετά από 20 μέρες.
 Οι ανάγκες των φυτών για άρδευση δεν είναι ίδιες αυτή την εποχή γι΄ αυτό καλό θα ήταν να προγραμματιστεί ο υπολογιστής να ποτίζει πιο αραιά. Τα φυτά που έχουν στρεσαριστεί από νερό δεν τα κλαδεύουμε περιμένουμε να δούμε αν θα εκπτύξουν νέα βλάστηση.
 Από τα λουλούδια που απάνθησαν συλλέγουμε σπόρους (κατηφές, ζίννια, δειλινά κα.). Μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά την συλλογή τους να μην έχει αυξημένη υγρασία αλλιώς για να είμαστε σίγουροι καλύτερα να αφήνουμε τους σπόρους στον ήλιο λίγες μέρες και μετά να τους αποθηκεύσουμε.
 Οι καλοκαιρινοί βολβοί τελειώνοντας την ανθοφορία τους, κιτρινίζουν τα φύλλα τους και δεν παρουσιάζουν ωραία εικόνα. Παρόλα αυτά όμως δεν κόβουμε τα φύλλα γιατί συνεχίζουν να φωτοσυνθέτουν με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται θρεπτικές ουσίες στους βολβούς.
 Είναι κατάλληλη εποχή να πολλαπλασιάσουμε με μόσχευμα αρωματικά φυτά (δεντρολίβανο, ρίγανη, αρμπαρόριζα), ιβίσκους, γεράνια. Κόβουμε ένα βλαστό μήκους 10-15 εκατοστά που έχει αρχίσει να ξυλοποιείται και αφού αφαιρέσουμε τα κάτω φύλλα το φυτεύουμε φροντίζοντας να μην του λείψει η υγρασία. Επίσης μπήγοντας καταβολάδες (πλευρικούς βλαστούς), αναρριχητικών φυτών στο έδαφος καταφέρνουμε να πολλαπλασιάσουμε γλυσίνιες, παρθενόκισσους, γιασεμιά.
 Μεταφυτεύσεις μπορούν να γίνουν, εφόσον κρίνεται απαραίτητο τον Οκτώβρη σε γλάστρα ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερη από την παλιά.
 Τέλος Οκτώβρη προετοιμάζουμε το έδαφος σκαλίζοντάς το και εμπλουτίζοντάς το με κομπόστ για να φυτέψουμε τους φθινοπωρινούς βολβούς, νάρκισσους, φρέζιες, τουλίπες. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στη:
 • σωστή αποστράγγιση γιατί οι βολβοί μπορεί να σαπίσουν
 • να φυτευτούν οι βολβοί σωστά με το ρίζωμα κάτω
 • Τo σωστό βάθος φύτευσης που είναι το διπλάσιο μήκος της μεγαλύτερης διαμέτρου
 Τον Σεπτέμβρη συνεχίζουν να ανθοφορούν ιβίσκοι, κάννες, κατηφές, έρωτες, ντάλιες. Τα άνθη όμως που χαρακτηρίζουν το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη είναι τα χρυσάνθεμα, οι κρόκοι, τα ρείκια, τα κυκλάμινα, οι γιακαράντες, ενώ δεν πάνε πίσω και οι καρποί, τα ρόδια, τα σταφύλια, τα κυδώνια, οι κολοκύθες, τα φιστίκια Αιγίνης. Το κλίμα μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τον κήπο μας ή την βεράντα μας και τους φθινοπωρινούς μήνες, αξίζει να ασχοληθούμε με τα φυτά μας γιατί σίγουρα θα ανταμειφτούμε από την εικόνα τους αλλά και από τα χαρά της ενασχόλησης μας μαζί τους.
Κατσογιάννη Σταυρούλα
Γεωπόνος – Αρχιτέκτων τοπίου
Κατσογιάννη Σταυρούλα
st.katsogianni@urbanpoint.gr

γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου