Βιογραφία Σταυρούλα Κατσογιάννη

Βούλα ΚατσογιάννηΗ Σταυρούλα Κατσογιάννη,  μεγάλωσε μέσα στους πορτοκαλεώνες της Καλαμάτας και τους ελαιώνες της Μεσσηνίας, τοπίο που αγάπησε από μικρή ηλικία και την  ώθησε να σπουδάσει γεωπόνος και  να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική τοπίου.

Εργάστηκε επί σειρά ετών,  με αντικείμενο τις κατασκευές περιβάλλοντος χώρου οικιών, και επαγγελματικών χώρων αλλά και την παροχή υπηρεσιών φυτοπροστασίας.  Από το 1999 διατηρεί  γραφείο, στην Αθήνα, με αντικείμενο την μελέτη και το σχεδιασμό εξωτερικών χώρων, καθώς και την διαχείριση του αστικού πρασίνου. Διδάσκει αρχιτεκτονική τοπίου, σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα, αγαπά να ξεναγεί και να γνωρίζει στους ανθρώπους τους κήπους και τα πάρκα της Αθήνας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής τοπίου, εταίρος των Γεωπόνων του Κόσμου, μέλος του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος), μέλος της ΠΕΕΓΕΠ (Πανελλήνιας ένωσης Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου) και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ξεναγεί, εκπαιδεύει, ενημερώνεται, με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει. Οι κήποι της χαρακτηρίζονται από  απλότητα, φυσική ομορφιά, εντοπιότητα, διακρίνονται για τις μυρωδιές τους, τις υφές  τα χρώματά τους, τη χρηστικότητά τους.

Όνειρό της είναι μια Πράσινη πόλη – με ζωντανούς ανθρώπους που συμμετέχουν, που ονειρεύονται, που αγαπάνε – ένα τόπο που η φύση, το δομικό υλικό και ο άνθρωπος συναντιούνται ισότιμα, θεωρεί ότι η πράσινη πόλη είναι μονόδρομος, είναι η πόλη του μέλλοντος, που βάζει άλλες προτεραιότητες και έχει διαφορετική προσέγγιση για τη ζωή μέσα σε αυτή.

 

ΤΑΞΙΔΙΑ

 

Η Σταυρούλα Κατσογιάννη θεωρεί τα ταξίδια, μια σπουδαία ευκαιρία, για ανταλλαγή οπτικών, απόψεων, πρακτικών. Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά ταξίδια που διοργανώθηκαν από την ELCA (European Landscape Construction Association) στην Κρακοβία, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Πράγα και στην Μόσχα, σε εκπαιδευτικό ταξίδι της ΠΕΕΓΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών & Επιχειρήσεων Πρασίνου) στην Κωνσταντινούπολη και πλήθος άλλων στην Αργεντινή, Ουρουγουάη, Κίνα, Ιρακ, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία, Ουγγαρία, Ρουμανία κλπ.

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

  • Παρουσίαση της δημιουργίας μικρού arboretum και herbietum με εγχώρια δασικά είδη σε διάκενο του δάσους Συγγρού στο Μαρούσι Αττικής εργασίας  σε εκδήλωση του συλλόγου «Φίλοι του δάσους Συγγρού» στις 9/5/2007 στην  Πινακοθήκη “Κουβουτσάκη” στην Κηφισιά.
  • Διάλεξη στην Έκθεση “Green Building” 2010 με θέμα «Δάπεδα και κάθετες επιφάνειες στην Αρχιτεκτονική τοπίου»
  • Διάλεξη με θέμα «Κατάλληλα φυτά για φυτεμένα δώματα» στο σεμινάριο που υλοποιήθηκε στο ΕΠΑ.Σ. Συγγρού με θέμα την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων.
  • Διάλεξη με θέμα «Ιστορικά στοιχεία ανάπτυξης πρασίνου στην πόλη της Νίκαιας, δυνατότητες σχεδιασμού νέων υπαίθριων χώρων» σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Νικαίας και την Πνευματική Εστία Νικαίας.
  • Ομιλία στην Ημερίδα Πράσινη Πόλη – Ανάσα στην Κρίση με θέμα «Δίκτυα Γραμμικών Πάρκων. Μοναδική ευκαιρία για πράσινες διαδρομές στον αστικό ιστό.»
  • Διάλεξη στα πλαίσια του συνεδρίου CAPITAL με θέμα «Προτάσεις της ΠΕΕΓΕΠ για την ανάπλαση της Αθήνας».
  • Διάλεξη στα πλαίσια του Imagine the city, στη Πάτρα με θέμα «Πάτρα βιώσιμη πράσινη πόλη» .
  • Εισήγηση με θέμα Σχεδιά-Ζώντας τη Παιδική Χαρά στην ημερίδα με θέμα «Σχεδιασμός και Ασφάλεια στους Χώρους Παιχνιδιού» που διοργάνωσε η ΠΕΕΓΕΠ.
  • Διάλεξη με θέμα «Η ιστορική εξέλιξη της κηποτεχνίας και της αρχιτεκτονικής του τοπίου στην Αττική», διοργάνωση Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού.
  • Συμμετοχή στην παρουσίαση με θέμα: «Προτείνουμε και συζητάμε για την πλήρη  αποκατάσταση και μελλοντική  διαχείριση του Εθνικού Κήπου»
  • Εισήγηση με θέμα “Αρχές σχεδίασης της παιδική χαράς” στο σεμινάριο «Σχεδιασμός και Ασφάλεια στου χώρους παιχνιδιού» που διοργάνωσε η ΠΕΕΓΕΠ.
  • Διάλεξη με θέμα Οι κήποι της Αθήνας χθες, σήμερα…. αύριο, στα πλαίσια της έκθεσης “Flora Graeca” στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.
  • Συμμετοχή σε μια σειρά διαλέξεων στο  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με θέμα η “Κομποστοποίηση στο αστικό περιβάλλον”
  • Διάλεξη με θέμα «Βιοκλιματικές προσεγγίσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους , παράγοντας ευφορίας- αειφορίας –και υγείας των πόλεων» στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε η ΠΕΕΓΕΠ με τίτλο «Αειφορία στο Πράσινο» –Η αειφορία , θεμελιακή επιδίωξη για την ανάπτυξη του αστικού πρασίνου»

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Η Σταυρούλα Κατσογιάννη έχει εργαστεί σαν εκπαιδεύτρια με αντικείμενο την Αρχιτεκτονική Τοπίου σαν

  • Εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Καλαμάτας για το μάθημα “Κηποτεχνία – Αρχιτεκτονική Τοπίου” το 2010-2011.
  • Επιστημονική υπεύθυνη διοργάνωσης σεμιναρίων – Workshops της ΠΕΕΓΕΠ, τα οποία στόχο έχουν τη θεωρητική κατάρτιση αλλά και τη πρακτική εξάσκηση    Γεωτεχνικών με θέμα  τα Φυτεμένα Δώματα.
  • Εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο μάθημα της Κηποτεχνίας 2013-2014
  • Παροχή εκπαιδευτικού έργου στην ΕΠΑΣ Συγγρού για τα σχολικά έτη 2012-2016
  • Συμμετοχή σαν εισηγήτρια, σε σεμινάρια  που συνδιοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ και  η ΠΕΕΓΕΠ