Πλατεία Χαλκίδας

Category
Πλατείες

Με την πρόταση διαμόρφωσης της πλατείας επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση και η επίτευξη των σωστών αναλογιών ανοίγματος της πλατείας προς την γύρω περιοχή (πεζόδρομοι, δικαστήρια, δρόμοι προς τη θάλασσα) αλλά και την δυνατότητα να αποκτήσει ο χώρος μια εσωτερικότητα και λειτουργικότητα.

 Πιο συγκεκριμένα:

Ενότητα 1: Φύτευση και υδάτινο στοιχείο.

Το στοιχείο του νερού ορίζει έναν άξονα που συνδέει οπτικά και λειτουργικά την πλατεία και τον δημιουργούμενο πεζόδρομο της οδού Αβάντων με το κτήριο των δικαστηρίων. Κατά μήκος του άξονα του προτεινόμενου υδάτινου στοιχείου και εκατέρωθεν αυτού επί του διαδρόμου κίνησης τοποθετούνται αμιγείς δενδροστοιχίες από πλατύφυλλα φυλλοβόλα δένδρα με πλατιά στρογγυλεμένη κόμη (ψευδοπλάτανος) για σκίαση σε υψηλό ποσοστό κατά τους θερινούς μήνες και ηλιασμό του χώρου κατά τους χειμερινούς, κάνοντας ευχάριστη τη διέλευση των επισκεπτών από την οδό Αβάντων που πεζοδρομείται αλλά και προς το εσωτερικό του χώρου παραπλεύρως του στοιχείου νερού. Οι δενδροστοιχίες αναδεικνύουν και τονίζουν την υδάτινη διαδρομή ενώ πλαισιώνονται στον υπόροφο, από γεωμετρικά παρτέρια με χαμηλούς – μεσαίους θάμνους επί το πλείστον αειθαλείς (φόρμιο, πυξάρι σε ψαλιδιζόμενη τετραγωνισμένη όψη, βερβερίδα νάνα και λεβαντίνη). Οι χαμηλοί θάμνοι (αγγελική νάνα, βερβερίδα νάνα, πυξάρι), δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα χρωματική παλέτα από γραμμικές φυτεύσεις. Η ευθεία χάραξη του υδάτινου παράγοντα το αναδεικνύει σε πολύ ισχυρό στοιχείο. Οι κάθετες προς αυτό επιφάνειες φύτευσης που εδαφοκαλύπτονται από θάμνους συνδέουν τον άξονα αυτό με την πλατεία. Η βλάστηση σ’ αυτή την ενότητα επιλέγεται, εκτός των άλλων και με το σκεπτικό να δένει αρμονικά με το υδάτινο στοιχείο ως όψη και υφή. Σημειώνεται πως τα προτεινόμενα υδροχαρή ενισχύουν την αίσθηση δροσιάς που δημιουργείται από τη υδάτινη επιφάνεια.

 

Ενότητα 2: Επιφάνειες με χλοοτάπητα.

Στο χώρο δημιουργούνται τέσσερα τεμάχια με χλοοτάπητα. Οι επιφάνειες με το χλοοτάπητα ξεκινούν παραπλεύρως του στοιχείου νερού όπου υπεισέρχονται στην πλακόστρωση και εκτείνονται έως την οδό Καραμουρτζούνη. Στον χλοοτάπητα δημιουργούνται ελαφρές κλίσεις ώστε να αποφευχθεί η επίπεδη όψη και να δημιουργηθούν κυματοειδείς επιφάνειες, ενώ ταυτόχρονα προτείνονται φυτεύσεις επίσης κυματοειδούς μορφής από ποώδη αειθαλή (αρτεμισία, στάχυς, γκαούρα, λεβαντίνη) με χρώμα και άρωμα. Τονίζεται πως η κάλυψη της επιφάνειας με χλοοτάπητα προσφέρει και βιοκλιματικά δημιουργώντας αίσθηση δροσισμού κατά το θέρος. Στο δημιουργούμενο καθιστικό στη μία πλευρά του ανατολικά, φυτεύεται ένα μεγάλο δένδρο με σφαιρική κόμη για σκίαση κατά τις πρωινές κυρίως ώρες. Τα δύο τεμάχια με χλοοτάπητα που βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Καραμουρτζούνη ενισχύονται με δενδροστοιχίες από πλατύφυλλα φυλλοβόλα  (σφενδάμι κόκκινο) και φυλλοβόλα (κρανιά) κυματοειδούς φύτευσης για ενίσχυση της κατακράτησης σωματιδίων από τον παρακείμενο δρόμο, ενώ διατηρούνται και τα υφιστάμενα δένδρα τα οποία και εντάσσονται αρμονικά στο χώρο.

 

Ενότητα 3 : Φύτευση στους παρακείμενους δρόμους.

Δημιουργούνται δενδροστοιχίες που αποτελούνται από όμοια είδη δένδρων κυρίως πλατύφυλλα φυλλοβόλα με πλατιά κόμη (σφενδάμια σφαιρικά, προύνοι, λικιδάμβαρη) και προεκτείνονται στους δρόμους που περιβάλλουν την πλατεία ώστε να προσφέρουν σκίαση κατά τους θερινούς μήνες και ηλιασμό του χώρου κατά τους χειμερινούς. Δημιουργείται όπου είναι εφικτό υπόροφος με μεσαίους αειθαλείς θάμνους (πυξάρι, μυρτιά) ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία ευχάριστου μικροκλίματος για τους διερχομένους. Σημειώνεται πως έμπροσθεν των κτιρίων όπου υπάρχουν εμπορικά καταστήματα τοποθετούνται φυλλοβόλλα δένδρα (προύνοι κυρίως), ώστε να περνά το ηλιακό φως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και στις προτεινόμενες δενδροστοιχίες που τοποθετούνται στις θέσεις στάθμευσης ώστε να αποτελούνται από δένδρα που προσφέρουν ικανή σκίαση κατά το θέρος χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα με καρπόπτωση (επιλέγονται κυρίως σφενδάμια σφαιρικά και προύνοι).

Για να τονιστεί περεταίρω η είσοδος του δικαστικού μεγάρου αλλά και για επίτευξη δροσισμού κατά το θέρος και ηλιασμού κατά το χειμώνα, φυτεύονται συμμετρικά πλατύφυλλα, φυλλοβόλα δένδρα μεσαίου μεγέθους με πλατιά σφαιρική κόμη (σφενδάμι σφαιρικό). Επίσης στον πεζόδρομο που βρίσκεται παραπλεύρως του κτιρίου ΒΔ, διατηρούνται οι υφιστάμενες νεραντζιές ενώ ενισχύεται η φύτευση με τη δημιουργία υπορόφου από συμμετρικές, γεωμετρικές, γραμμικές φυτεύσεις από μεσαίους θάμνους (πυξάρια, μυρτιά) με τη μορφή ψαλιδιζόμενης μπορντούρας που ταιριάζει στο ύφος του νεοκλασικού κτιρίου των δικαστηρίων.

Τονίζεται πως αποφεύγεται η άσκοπη κοπή δένδρων. Τα υφιστάμενα δένδρα, ως επί το πλείστον διατηρούνται, φροντίζονται, εφαρμόζεται η απαραίτητη φυτοπροστασία.

Ομάδα μελέτης

Αρχιτεκτονική μελέτη

Άρσις Αρχιτέκτονες -Ιωάννα Παπαματθαίου

Φυτοτεχνική μελέτη

Βορρεάκου Μαρία – Κατσογιάννη Σταυρούλα