Πλατεία Πηγάδας

Category
Πλατείες

Η βλάστηση χαμηλώνει και τοποθετείται στο επίπεδο κίνησης της πλατείας. Δημιουργείται το απαραίτητο ανάγλυφο ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το ριζικό σύστημα των υπαρχόντων. Επιθυμητό είναι η πλατεία να αποκτήσει μια εξωστρέφεια και η βλάστηση να βγαίνει έξω από την πλατεία, να διαχέεται και να ενοποιείται με τους γύρω δρόμους.

Η προτεινόμενη φυτοτεχνική σύνθεση εναλλάσσει χλοοτάπητα με μορφές χαμηλού (θάμνοι έως 40-60εκ.) και υψηλού πρασίνου (2μ.-3μ.) που σε συνδυασμό με ανοικτές επιφάνειες εδαφοκάλυψης με ποώδη, δημιουργεί χώρους και οπτικές. Προτείνονται περιοχές καλυμμένες με ψηλά πλατύφυλλα φυλλοβόλα δένδρα για δημιουργία σκιάς κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και ανοικτοί χώροι με χλοοτάπητα ( χώρος δίπλα από το στοιχείο νερού και της παιδικής χαράς ) για ελεύθερη κίνηση. Στόχος η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου βελτιώνοντας την εικόνα και την υφή της περιοχής.

Στη συνέχεια αναπτύσσεται για κάθε μία κύρια ενότητα ξεχωριστά η φυτευτική πρόταση. Πιο συγκεκριμένα:

Ενότητα 1: Στοιχείο νερού. Παράλληλα με το δρόμο (οδό Θεοτόκη)  δημιουργείται ο άξονας του νερού που συνοδεύεται από ένα καμπύλο μονοπάτι. Δεξιά και αριστερά του μονοπατιού υπάρχουν φυτεύσιμες επιφάνειες που προς την πλευρά του δρόμου είναι κυρίως θαμνώδη, ενώ προς το εσωτερικό της πλατείας είναι χλοοτάπητας. Οι θάμνοι μπαίνουν στην πλευρά του δρόμου για να δημιουργούν ένα χαμηλό  επίπεδο εδαφοκάλυψης,  που στην πραγματικότητα μπορεί κάποιος να το περάσει λόγω του χαμηλού ύψους του αλλά δεν το κάνει γιατί το εκλαμβάνει σαν εμπόδιο. Από την εσωτερική πλευρά του μονοπατιού φυτεύεται χλοοτάπητας, πάνω στον οποίο μπαίνουν και καθιστικά. Κάθετα με τον άξονα του μονοπατιού και του νερού, σαν σφήνες προς το εσωτερικό της πλατείας φυτεύονται, κατά διαστήματα, θάμνοι που εναλλάσσονται. Έτσι έχουν δημιουργηθεί γραμμές φύτευσης (σφήνες) με μεσαίους και χαμηλούς θάμνους από φόρμια, ναντίνες, βεστρίτσιες κλπ. Στο τέρμα του στοιχείου νερού δημιουργείται ένα πλάτωμα, το οποίο θα σκιάζεται από φυλλοβόλα δέντρα (σφενδάμια και λυκιδάμβαρη) το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα θα δίνει την ευκαιρία  στους επισκέπτες να χαίρονται τον ήλιο. Η βλάστηση επιλέγεται, εκτός των άλλων και με το σκεπτικό  να ταιριάζει με το νερό.

Ενότητα 2: Παιδικές χαρές Οι υπάρχουσες παιδικές είναι δύο, οι οποίες και διατηρούνται κάτω όμως από άλλη λογική. Ενοποιούνται οπτικά με την απομάκρυνση της σιδερένιας περίφραξης. Από την πλευρά της οδού Σαχτούρη η περίφραξη της παιδικής χαράς ενισχύεται από ψηλούς θάμνους (δάφνες Απόλλωνος και φωτίνιες). Σε αυτή την πλευρά επωφελούμαστε από επιφάνειες που υπάρχει καλός ηλιασμός και τοποθετείται χλοοτάπητας, ενώ ο χώρος της παιδικής χαράς, από αυτή την πλευρά, οριοθετείται  από καθιστικά. Στην παιδική χαρά που γειτνιάζει με το σχολείο την περίφραξη σχηματίζουν θάμνοι μικρού και μεσαίου ύψους που φυτεύονται ανάμικτα με διαφορετική συχνότητα κάθε φορά ώστε να μην υπάρχει συμμετρία. Η ίδια λογική περίφραξης συνεχίζεται και στις υπόλοιπες φυτεύσιμες επιφάνειες που περιβάλλουν το κτήριο του σχολείου και του κτηρίου ΟΤΕ από την πλευρά της πλατείας.

Ενότητα 3. Χώρος εκδηλώσεων  Στο χώρο των  εκδηλώσεων δημιουργείται  μια ισχυρή εστία από ανθόφυτα που θα έχει ενδιαφέρον όλο το χρόνο. Τα είδη διαχωρίζονται το ένα από το άλλο με σφήνες ψηλότερων θάμνων και έτσι ενοποιείται με τη  λογική του υπόλοιπου χώρου. Έτσι δημιουργούνται ελκυστικές χρωματικές κηλίδες για τους παρευρισκομένους.

Ενότητα 4. Είσοδος σχολείου Για να τονιστεί η είσοδος του σχολείου στα παρτέρια δεξιά και αριστερά φυτεύονται συμμετρικά δέντρα μεσαίου μεγέθους με σφαιρική κόμη, η εδαφοκάλυψη είναι ομοιόμορφη (αγγελική νάνα),  ενώ τα παρτέρια οριοθετούνται όπως προαναθέρθηκε με θάμνους  μικρού και μεσαίου ύψους που φυτεύονται ανάμικτα με διαφορετική συχνότητα κάθε φορά ώστε να μην υπάρχει συμμετρία (πυξάρια, ράμνοι).

Ενότητα 5. Δεντροστοιχίες Οι υπάρχουσες δεντροστοιχίες ενισχύονται με νέα φυτά που αποτελούνται από όμοια είδη δένδρων και προεκτείνονται στους δρόμους που περιβάλλουν την πλατεία. Κάτω από κάποια  δέντρα δημιουργούνται φυτεύσιμες επιφάνειες που εναλλάσσονται χαμηλοί θάμνοι, (αγγελικές νάνες,  μυρτιές, ναντίνες)  ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία ευχάριστου μικροκλίματος για τους διερχόμενους.

Τονίζεται πως αποφεύγεται η κοπή δένδρων. Τα υφιστάμενα δένδρα, διατηρούνται, φροντίζονται,  εφαρμόζεται η απαραίτητη φυτοπροστασία. Κάποια εξ’ αυτών μεταφυτεύονται σε θέσεις που προσδιορίζονται στο σχέδιο.

Ομάδα μελέτης

Αρχιτεκτονική μελέτη

Άρσις Αρχιτέκτονες -Ιωάννα Παπαματθαίου

Φυτοτεχνική μελέτη

Βορρεάκου Μαρία – Κατσογιάννη Σταυρούλα