Πάρκο Χαλικάκι

Category
Πάρκα

Η περιοχή Χαλικάκι αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού αναπλάσεων της ευρύτερης περιοχής που διαχειρίζεται ο Δήμος Ηλιούπολης. Συγκεκριμένα η περιοχή παρέμβασης αποτελεί ένα αστικό πάρκο ευρείας κλίμακας που  έχει εν μέρει αναπλαστεί μέσω παλιότερων παρεμβάσεων ανάπλασης. Οι διαμορφώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη αφορούν μόνο σκληρές επιστρώσεις και υποδομές απορροής ομβρίων και φωτισμού.

Το σύνολο του αστικού Πάρκου καταλαμβάνει επιφάνεια 29.000 τ.μ., εκ των οποίων στα 16.710 τ.μ. γίνεται πλήρης παρέμβαση ανάπλασης, ενώ στα 12.290 τ.μ. πραγματοποιούνται νέες φυτεύσεις και  αποκαταστάσεις των υφιστάμενων ζημιών στις διαμορφώσεις.Η αρχιτεκτονική πρόταση ακολουθεί κατά το δυνατόν πιστότερα την υπάρχουσα αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης, η οποία έχει προκύψει κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς και έχει εν μέρει εφαρμοστεί σε τμήμα της περιοχής παρέμβασης. Τροποποιήσεις στην αρχική αρχιτεκτονική πρόταση πραγματοποιούνται είτε λόγω διαφοροποίησης του υφιστάμενου αναγλύφου, είτε εκτενών υψηλών και πυκνών φυτεύσεων οι οποίες ήδη υπάρχουν, και στις περιοχές των οποίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί η υπάρχουσα μελέτη.

Η προτεινόμενη φυτοτεχνική σύνθεση εναλλάσσει χλοοτάπητα με μορφές χαμηλού (θάμνοι έως 40-60εκ.) και υψηλού πρασίνου (2μ.-3μ.) που σε συνδυασμό με ανοικτές επιφάνειες εδαφοκάλυψης με ποώδη, δημιουργεί  ενιαίους χώρους και οπτικές διαφυγές. Προτείνονται περιοχές καλυμμένες με ψηλά πλατύφυλλα φυλλοβόλα δένδρα για δημιουργία σκιάς κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και ανοιχτές επιφάνειες με χλοοτάπητα για ελεύθερη κίνηση. Στόχος, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου βελτιώνοντας την εικόνα και την υφή της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

Προτείνονται κυρίως γραμμικές φυτεύσεις σε ζώνες με χαμηλούς- μεσαίους θάμνους για εδαφοκάλυψη και σταθεροποίηση επικλινών περιοχών καθώς και φυτεύσεις που ακολουθούν το δημιουργούμενο ανάγλυφο. Δημιουργούνται ομάδες φυτεύσεων και θεματικοί κήποι με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα. Λειτουργικά και εκπαιδευτικά η Φυτοτεχνική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φυτικού περιβάλλοντος από είδη της Ελληνικής υπαίθρου  (αρωματικά, υδροχαρή- αγροστώδη, ποώδη, παχύφυτα, ενδημικά είδη του Υμηττού κ..α.) με στόχο την περιβαλλοντική αφύπνιση και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών του σχολείου στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές για βιωματική εκπαίδευση και εμπλουτισμό των γνώσεών τους για το περιβάλλον.

Κεντρικό στοιχείο αποτελεί ο Βοτανικός κήπος με το Βοτανικό περίπτερο και την αναφορά στις κυριότερες κατηγορίες φυτών της Αττικής.

Η ομαδοποίηση των φυτεύσεων σχετίζεται και με το γειτονικό περιβάλλον, έτσι πλάι στα υδάτινα στοιχεία τοποθετούνται υδροχαρή αναδεικνύοντας την ύπαρξη τους, κοντά σε καθιστικά τοποθετούνται ομάδες από ποώδη ανθοφόρα με χρώμα και αρωματικά ενώ στο δασικό κομμάτι όπου τοποθετούνται διάσπαρτα τραπεζόπαγκοι η φύτευση ενισχύεται με δασικά φυτά αντιγράφοντας την εικόνα ενός δάσους.

Δημιουργείται επίσης ο κήπος της γεωμετρίας με αφημένα φυτικά γεωμετρικά γλυπτά ποικίλων γεωμετρικών σχημάτων (κύβοι, πυραμίδες κ.λ.π.), που λειτουργεί ως χώρος αναψυχής αλλά και εκμάθησης για τα παιδιά.

Το υπαίθριο θέατρο πλαισιώνεται από έναν πράσινο λόφο με εδαφοκάλυψη ενώ στο κεντρικό κομμάτι του πάρκου παραπλεύρως του υπαίθριου πράσινου θεάτρου τοποθετείται δημιουργείται ένας ελεύθερος χώρος παιχνιδιού με χλοοτάπητα. Ένας δεύτερος χώρος με χλοοτάπητα δημιουργείται δίπλα στο αναψυκτήριο και στις παιδικές χαρές που εξυπηρετεί λειτουργικούς σκοπούς.

Επωφελούμαστε από επιφάνειες όπου υπάρχει ικανός ηλιασμός και έτσι προτείνεται η τοποθέτηση χλοοτάπητα που προσφέρει και βιοκλιματικά δημιουργώντας αίσθηση δροσισμού κατά το θέρος.

Ο χώρος των νέων κυματοειδών κερκίδων καλύπτεται ακολουθώντας το ανάγλυφο, με μίγμα αγριολούλουδων που μπορεί να πατηθεί ενώ ταυτόχρονα προσδίδει στο χώρο όψη Ελληνικής υπαίθρου. Με την εδαφοκάλυψη του χώρου επιτυγχάνεται παράλληλα αίσθημα δροσισμού κατά το θέρος λόγω αυξημένης εξατμισοδιαπνοής, ενώ τα υφιστάμενα δένδρα (χαρουπιές κυρίως) δημιουργούν ιδανικές συνθήκες περιπάτου κατά μήκος της διαδρομής κίνησης.

Παραπλεύρως κατά μήκος της διαδρομής κίνησης δημιουργείται ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων χώρος μεγάλων διαστάσεων με πέργκολα και αναρριχώμενα όπου μπορούν στη σκιά των φυτών να γίνουν δραστηριότητες επιτραπέζιων παιχνιδιών και αναψυχής.

Δενδροστοιχίες: Οι κεντρικές διαδρομές τονίζονται με επιβλητικά μεγάλα δένδρα που προσφέρουν παράλληλα την επιθυμητή σκίαση (κυρίως πλατύφυλλα-φυλοβόλα για σκίαση σε υψηλό ποσοστό κατά τους θερινούς μήνες και ηλιασμό του χώρου κατά τους χειμερινούς, κάνοντας ευχάριστη τη διέλευση των επισκεπτών) ενώ ο κεντρικός άξονας χαρακτηρίζεται από ένα είδος που τον ακολουθεί και του προσδίδει ένταση.

Στα καθιστικά επιτυγχάνεται η επιθυμητή σκίαση κατά το θέρος με φυλλοβόλα δένδρα ενώ και οι δευτερεύουσες διαδρομές πλαισιώνονται με επίσης μεγάλα δένδρα που εξασφαλίζουν σκίαση και καθορίζουν πορεία. Καθ’ όλο το μήκος των διαδρομών προτείνεται φυτική χαμηλή μπορντούρα οριοθέτησης κυρίως για τον ποδηλατόδρομο.

Στις επικλινές περιοχές δημιουργούνται χρωματικές ζώνες φύτευσης με κατάλληλα είδη για σταθεροποίηση πρανών.

Στους χώρους στάθμευσης και στα γειτνιάζοντα πεζοδρόμια τοποθετούνται κατάλληλα ψηλά δένδρα με πλατιά κόμη και ψηλοί θάμνοι.

Ομάδα Μελέτης

Αρχιτεκτονική μελέτη

Άρσις Αρχιτέκτονες- Ιωάννα Παπαματθαίου

Φυτοτεχνική μελέτη

Βορρεάκου Μαρία – Κατσογιάννη Σταυρούλα