Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη φύση της πόλης

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη φύση της πόλης

Για τα παιδιά η επαφή με τη φύση και η κηπουρική είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης ενός άγνωστου κόσμου που τους προσφέρει γνώση αλλά και διασκέδαση.  Το γραφείο μας UrbanPoint_ Landscape Architecture, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Από το Νοέμβριο του 2016 σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα “Οι κηπουροί του πάρκου” που λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή, στο Πάρκο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ένα πρόγραμμα που τα παιδιά της πόλης  αγκάλιασαν με αγάπη. Συνεχίζουμε για μια ακόμη χρονιά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κύκλου κηπουρικής, για τους μαθητές της σχολής Χιλλ και βέβαια με πολλά ακόμη αυτοτελή προγράμματα για σχολεία και φορείς.

Η θεματολογία  έχει εποχιακό στίγμα και έντονα βιωματικό χαρακτήρα.  Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και το μύθο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν χαρακτηριστικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας, να κατανοήσουν τις εποχιακές εναλλαγές, να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους, να αναπτύξουν δεξιότητες, να μάθουν καλλιεργητικές τεχνικές. Οι θεματικές ενότητες είναι πολλές και αλληλένδετες,  η επιλογή γίνεται αφού τεθούν οι στόχοι του προγράμματος, καθοριστούν οι ηλικιακές ομάδες που θα συμμετέχουν, οριστούν οι χώροι διεξαγωγής κλπ.

                                                                                                    

Η φύση αποτελεί συνεχής πηγή έμπνευσης …

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο, ο κήπος ξυπνά και παίρνει μια βαθιά ανάσα από τη  ζέστη και τη ξηρασία του καλοκαιριού. Οι καρποί έχουν πλέον ωριμάσει, τα  φυλλώματα αλλάζουν χρώματα, οι  μυρωδιές γίνονται πιο έντονες,  το χώμα πιο μαλακό, πιο πρόσφορο.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία,  να αναγνωρίσουν καρπούς, να συλλέξουν σπόρους, να κατεργαστούν το έδαφος, να σπείρουν, να πολλαπλασιάσουν  φυτά με καταβολάδα, με μόσχευμα, με σπόρο, με βολβό, να γνωρίζουν τους καρπούς της εποχής.

Χειμώνας

Το χειμώνα η φύση έχει ανάγκη να ξεκουραστεί, τα φυτά σταματούν να μεγαλώνουν, τα ζώα και τα πουλιά δυσκολεύονται να βρουν τροφή. Τα έντομα βρίσκουν ένα καταφύγιο και κοιμούνται μέχρι να έρθει η άνοιξη.

Τα παιδιά συλλέγουν ξερά φύλλα, βοηθούν στη συγκομιδή των ελαιόδεντρων, κατασκευάζουν φωλιές για πουλιά, κομποστοποιούν φυτικά υπολείμματα, μαθαίνουν  να ξεχωρίζουν το χώμα ανάλογα με τη δομή του, άργιλος- πηλός-άμμος, κλαδεύουν.

Άνοιξη

Η Περσεφόνη επιστρέφει και μαζί της επιστρέφουν οι μυρωδιές, το τρυφερό χορτάρι, οι παπαρούνες, οι μαργαρίτες, οι πασχαλίτσες.

Τα παιδιά αναγνωρίζουν αναζητούν λουλούδια της εποχής, παρατηρούν τα εκκολαπτόμενα έντομα, κάνουν τα τελευταία κλαδέματα, γνωρίζουν τις μυρωδιές των αρωματικών φυτών, οργανώνουν το λαχανόκηπο, ανακαλύπτουν τα έντομα του κήπου, μαθαίνουν τα πάντα για τον εδώδιμο κήπο, πια  φρούτα και  λαχανικά πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα την εποχή.

Καλοκαίρι

Ο ήλιος γίνεται πρωταγωνιστής στον κήπο, τα τζιτζίκια αναστατώνουν το μεσημεριανό μας ύπνο, το νερό γίνεται πολύτιμο.

Τα παιδιά αναζητούν λουλούδια της εποχής,  ανακαλύπτουν τη ζωή και τη σημασία της μέλισσας, συλλέγουν και γεύονται τα ώριμα λαχανικά από το λαχανόκηπο, σκαλίζουν τα ζιζάνια, εξοικειώνονται με τα έντομα, κατανοούν τη σημασία τους, μαθαίνουν το  βιολογικό τους κύκλο, τις διατροφικές τους συνήθειες, μαθαίνουν να διαχειρίζονται σωστά το νερό,   ασχολούνται με το λαχανόκηπο.

και πολλά ακόμη…

Κατσογιάννη Σταυρούλα

Γεωπόνος – Αρχιτέκτων τοπίου

Κατσογιάννη Σταυρούλα
st.katsogianni@urbanpoint.gr

γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου