ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Mια ξερή βελανιδιά,  δέκα δέντρα, μερικοί θάμνοι και βράχοι μετατρέπουν μια παλιά παιδική χαρά σε αληθινό χώρο παιχνιδιού.  Από το ξύλο της βελανιδιάς φτιάχνεται ένα καμπύλο παγκάκι για τους γονείς, ένα ξύλινο αυτοκίνητο, πατήματα σε διάφορα ύψη και μεγέθη.
Οι βράχοι βρίσκονται στο κέντρο μιας κυκλικής επιφάνειας και προσελκύουν τα παιδιά να αναρριχηθούν ενώ δυο αμμοδόχοι συμπληρώνουν την αναζήτηση των παιδιών στο χώρο. Το δάπεδο καλύπτεται από θρυματισμένο ξύλο βελανιδιάς, σταθεροποιημένο χώμα και χλοοτάπητα.

Αν και το κόστος κατασκευής αυτής της παιδικής χαράς είναι μικρό, σε σύγκριση με τις προκατασκευασμένες,  το κέρδος είναι μεγάλο. Γιατί πέρα από την δυνατότητα για περιβαλλοντική εκπαίδευση που προσφέρει η επαφή των παιδιών με τα φυσικά στοιχεία,  φυτά, χώμα, νερό, αέρας, παρατήρηση εντόμων, πουλιών που προσελκύονται,  επιτυγχάνονται πολύ πιο εύκολα εκπαιδευτικοί στόχοι,  όπως της ανάπτυξης και απόκτησης δεξιοτήτων, της διαμόρφωσης  συμπεριφοράς και γενικά στη διαδικασία ωρίμανσης του παιδιού.
Κείμενο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
γεωπόνος – αρχιτέκτων τοπίου Msc
Φωτο: http//playgrounddesigns.blogspot.com
Κατσογιάννη Σταυρούλα
st.katsogianni@urbanpoint.gr

γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου