ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙΤΕ ΔΡΟΣΙΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙΤΕ ΔΡΟΣΙΑ

Σχεδιάζοντας ένα κήπο είναι σοφό να τηρηθούν  ισορροπίες για  να εξασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία αυτού του μικρού οικοσυστήματος που εκτός από χαρά θα διδάξει τους χρήστες του ότι τo νερό δεν έχει μόνο κόστος οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε ο κήπος να προσφέρει δροσιά αλλά παράλληλα να μην γίνετε σπατάλη νερού.

Ο κήπος σχεδιάζεται έτσι ώστε να εξαντλεί τις βιοκλιματικές δυνατότητες του χώρου, σκιάζεται, εδαφοκαλύπτεται με χαμηλούς θάμνους, δημιουργούνται  συνθήκες ελεγχόμενης εξατμισοδιαπνοής, επιλέγονται  φυτά που διαθέτουν μηχανισμούς για να ανταπεξέλθουν σε ξηροφυτικές συνθήκες. Είναι σημαντικό να επιλέγονται φυτά εγκλιματισμένα στην περιοχή γιατί θα είναι πιο εύκολη   η διαχείρισή τους, όπως επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα αλλά και η καταλληλότητα του νερού σαν κριτήριο επιλογής του φυτικού υλικού.
Η εποχή της φύτευσης του κήπου  καθορίζει την συχνότητα και την ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί  για να εγκατασταθούν τα φυτά. Το φθινόπωρο είναι πρώτα από όλα η καλύτερη εποχή γιατί τα φυτά θα επωφεληθούν από τις  βροχές που θα ακολουθήσουν, με δεύτερη καλύτερη εποχή την  άνοιξη πριν η θερμοκρασία ανέβει και αυξηθούν οι υδατικές ανάγκες των φυτών.

 Καλύπτοντας το χώμα με κομπόστ, πεσμένα φύλλα, φλοιό πεύκου, βοτσαλάκι, θάμνους εδαφοκάλυψης ελέγχεται  η εξάτμιση και είναι ένας σημαντικός τρόπος εξοικονόμησης  νερού. Ο χλοοτάπητας μπορεί να περιοριστεί στους  χώρους κίνησης ή στο καθιστικό περισσότερο για λειτουργικούς λόγους και καλό θα ήταν να επιλεγεί ποικιλία το δυνατόν λιγότερο υδροβόρα.

Η τοποθέτηση αρδευτικού συστήματος είναι αδιαπραγμάτευτη εγκατάσταση για όποιον θέλει να ζει σε έναν όμορφο και υγιή κήπο. Υπόγεια λάστιχα, αυτορυθμιζόμενοι σταλάκτες, αξιόπιστοι υπολογιστές, η σύγχρονη τεχνολογία, αλλά κυρίως η τεχνογνωσία του έμπειρου κηποτέχνη στην υπηρεσία του πελάτη θα εξασφαλίσει την επιθυμητή οικονομία.

Ο σωστός προγραμματισμός του υπολογιστή,  δηλαδή η σωστή συχνότητα και διάρκεια καθώς και η ώρα έναρξης της άρδευσης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες ανάπτυξης των φυτών και  όχι μόνο εξοικονόμησης νερού. Καλύτερη ώρα για να ποτίσει κανείς τα φυτά είναι οι πρώτες πρωινές ώρες και όχι τη νύχτα όπως πιστεύει πολύς κόσμος.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ιδιαίτερα στις βεράντες, να μην γίνεται υπερβολικό πότισμα και συσσωρεύεται νερό μέσα στα πιάτα που μπορεί να δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τα φυτά αλλά και να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών. Είναι καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις συχνότερο πότισμα μικρότερης  διάρκειας.

Στα φυτεμένα δώματα η πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση της υπόβασης, λειτουργεί σαν φίλτρο καθαρίζοντας το νερό από βλαβερές ουσίες ενώ παράλληλα συγκρατεί νερό και ελέγχει τον χρόνο απορροής με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη εκτόνωση του δικτύου και την αποφυγή των πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης η συλλογή των νερών που απορρέουν ή μέρος αυτών θα μπορούσαν, αφού συλλεχτούν σε μια δεξαμενή, να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των φυτών.

κείμενο-φωτο
Κατσογιάννη Σταυρούλα

γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου

Κατσογιάννη Σταυρούλα
st.katsogianni@urbanpoint.gr

γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου