ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΤΗ ΛΥΠΗ

ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΤΗ ΛΥΠΗ

Παυσίλυπο, ένα άλσος που συνεχίζει να μοιράζει χαμόγελα πάνω από 110 χρόνια, στους κατοίκους της Καρδίτσας. Ήταν το πρώτο  πάρκο που απέκτησε η Καρδίτσα, είκοσι μόλις χρόνια μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος.
Ο χώρος του Παυσίλυπου, έκτασης 165 στρεμμάτων, αρχικά ήταν χέρσος με ένα μικρό ποταμάκι, και  μικρά χαντάκια που μάζευαν λύματα και λάσπες. Σ’ αυτόν τον χώρο γινόταν τότε η εβδομαδιαία ζωαγορά και οι ετήσιες εμποροπανηγύρεις στις 21 Μαΐου εορτή των  Κωνσταντίνου και Ελένης και στα τέλη Οκτωβρίου γιορτή του Αγίου Δημητρίου που είχαν διάρκεια 8 ημερών. Το Παυσίλυπο, απέχει  από την κεντρική πλατεία  ελάχιστα και το σχεδίασε το 1900 ο μηχανικός Γεώργιος Φώσκολος που έφερε τότε ο δήμαρχος Στέργιος  Λάππας. Αρχικά, τα δένδρα κάλυπταν το τμήμα βόρεια του σημερινού πεζοδρόμου Τερτίπη, ενώ το νότιο τμήμα (σημερινή πλατεία Πλαστήρα) καταλάμβανε ο ανθόκηπος, με το κομψό λευκό καφενεδάκι με τα δύο κιόσκια, εικόνα που συναντάμε σε πολλές καρτ- ποστάλ του Μεσοπολέμου. Φυτεύτηκαν  δέντρα όπως: ακακίες, πεύκα, πλάτανοι, φιλύρες κ.λ.π. ενώ νότια της οδού Λαρίσης σχεδιάστηκε  ανθώνας εξαιρετικής ομορφιάς. με λουλούδια σε διάφορα σχέδια  όπως γεράνια, γαριφαλιές, μαντζουράνες, σκυλάκια, μπιγκόνιες, τριανταφυλλιές σε διάφορα χρώματα, καθώς και πολλά αναρριχώμενα φυτά όπως αγιόκλημα που είχαν δημιουργούσαν ανά διαστήματα πανέμορφες αψίδες. Στο νότιο μέρος του ανθώνα υπήρχε ένα περίπτερο που στο επάνω μέρος της εισόδου μπορούσε να διαβάσει κανείς την επιγραφή «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ», αυτό έγινε το 1901. Ο τότε  δήμαρχος έδωσε το όνομα αυτό από το αρχαίο ρήμα «παύω» και το ουσιαστικό «λύπη» που σημαίνει καταπραΰνω την λύπη.
Στο χώρο αυτό φιλοξενούνταν μέχρι το ’40 όλα τα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης. Από τις συναυλίες της Φιλαρμονικής και τις κινηματογραφικές προβολές μέχρι τις παραστάσεις του θεάτρου και του καραγκιόζη. Το πάρκο συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα της πνευματικής και οικονομικής ζωής, Το σημερινό αναψυκτήριο κτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν ο ανθόκηπος μετατράπηκε σε ασφαλτοστρωμένη πλατεία.
Την ίδια εποχή τοποθετήθηκαν η προτομή του πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα και τέσσερα αγάλματα μουσών που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Ομονοίας των Αθηνών, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία.
Η ανάπλαση του Παυσίλυπου, στη δεκαετία του ’90, βασίστηκε σε μελέτη βραβευμένη σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1984 και είχε στόχο τη μετατροπή του σε σύγχρονο αστικό πάρκο.
Κατσογιάννη Σταυρούλα
st.katsogianni@urbanpoint.gr

γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου